Menu Close

Pinjaman Peribadi Swasta

pinjaman peribadi

Kenapa Anda Perlukan Pinjaman Peribadi Alliance CashFirst?

  • 3.99% setahun sehingga jangka masa 2 tahun
  • Ansuran bayar balik bulanan hanya dari RM94**
  • CEPAT lulus

>> Isi borang ini dan kami akan hubungi anda! <<

 

 

 

 

pinjaman peribadi swasta

pinjaman peribadi

Hubungan Peminjam Dengan Institusi Pembiaya

Bagi kebanyakan peminjam pinjaman peribadi, hubungan antara mereka dengan institusi pembiaya hanya sekadar hubungan antara peminjam dengan pemberi pinjam sahaja. Mereka hanya berurusan semasa ingin memohon pinjaman. Selepas mendapat kemudahan pembiayaan yang dihajati, peminjam membuat bayaran ansuran sehingga pinjamannya selesai. Setakat itu sahaja. Malah, sekiranya boleh, mereka ingin mengekalkan satu jurang dalam hubungan dengan institusi pembiaya.

Mereka akan berasa tidak selesa apabila pihak institusi pembiaya cuba ‘bertanyakan keadaan bisnes mereka. Tanggapan sebegini perlu diubah. Usahawan yang berjaya dan berpandangan jauh mempunyai pandangan yang berbeza berkaitan hubungan dengan institusi pembiaya. Institusi pembiaya dilihat sebagai rakan niaga dan bukan sekadar pihak pemberi pinjam sahaja. Kedua-dua belah pihak sentiasa berusaha mengekalkan hubungan baik yang berpanjangan sesama mereka. Terdapat salah faham berkaitan cara-cara mengekalkan hubungan baik dengan institusi pembiaya.

Tidak perlulah memberi hadiah, menyediakan layanan hiburan dan sebagainya kerana aktiviti ini lebih menjurus ke arah rasuah. Sebaliknya setiap tahun kemukakan laporan kewangan beraudit syarikat anda bagi makluman institusi pembiaya.

Mengapa Pinjaman Peribadi Anda Ditolak?

Rekod pembayaran bagi kemudahan pinjaman sedia ada tidak memuaskan

Peminjam yang culas dalam membayar pinjaman sedia ada tidak mungkin boleh membayar pinjaman baru.

Penilaian penyata kewangan yang tidak memuaskan

Peminjam yang tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh tidak akan mampu membayar hutangnya.

Sektor perniagaan tidak dibiayai oleh bank atau institusi pembiaya yang dipohon

Setiap institusi pembiaya mempunyai strategi perniagaan yang menggariskan hala tuju syarikat dan sektor fokusnya. Permohonan pinjaman bagi membiayai perniagaan di luar sektor fokus biasanya  ditolak. Tujuan pinjaman dibuat tidak sesuai dengan jenis pembiayaan yang dipohon. Institusi pembiaya mempunyai garis panduan dalaman yang perlu dipatuhi bagi setiap jenis produk pembiayaannya. Adalah sukar bagi institusi pembiaya memenuhi permohonan pinjaman yang  tidak menepati terma dan syarat yang terkandung dalam garis panduan itu.

Pengurusan tidak mempunyai pengalaman ataupun kepakaran yang mencukupi

Tiada institusi pembiaya yang bersedia memberikan pinjaman apabila syarikat yang membuat pinjaman tidak mempunyai orang yang cukup pengetahuan dan kemahiran dalam bisnes yang mereka ceburi. Jadi, sekiranya membuka perniagaan restoran, perlu ada yang pandai memasak. Jika tidak, bagaimana hendak berniaga?

 

*Tertakluk kepada terma dan syarat.